Autism-Instituții de învățământ de stat

14/9/2024
Copilul meu, diagnosticat cu TSA cât și noi în calitate de familie, am beneficiat de un tratament din partea unei unități de învățământ ce ne-a creat confuzie și care ne-a determinat să luăm decizia de a vă solicita un punct de vedere, a Statului(până primim răspuns la e-mail) . Ni s-a condiționat continuarea accesului în cadrul grădiniței nr.XX, Sector 3 București, doar cu shadow pentru copil.

Către statul român...

Copilul meu, diagnosticat cu TSA cât și noi în calitate de familie, am beneficiat de un tratament din partea unei unități de învățământ ce ne-a creat confuzie și care ne-a determinat să luăm decizia de a vă solicita un punct de vedere(eventual să ne răspundeți la e-mail). Ni s-a condiționat continuarea accesului în cadrul grădiniței nr.XX, Sector 3 București, doar cu shadow pentru copil.

Copilul este autonom, își semnalează nevoile fiziologice, se îmbracă, mănâncă singur, stă la măsuță la activități(am imagini). QD-ul a crescut pe scala Portage, autismul e mediu spre scăzut pe testul ASRS. Copilul a beneficiat de terapie comportamentală, terapie de grup, logopedie, intervenție psihoeducațională în familie prin urmărirea progresului pe scalele de dezvoltare a psihomotricității(Portage/Carolina).

Copilul, în încercarea dnei educatoare de a potoli alți copii, a găsit oportunitatea să iasă - pe hol, pe scări și următoarele holuri apoi să dea să iasă afară din clădire. Ca atare, ni s-a subliniat că trebuie să ne gândim la o soluție pentru el și că ei propun să îi fac certificat de handicap și să îi aduc un însoțitor.

Nemaisuportand dialogul acesta în calitate de părinte am spus frumos că voi reveni cu shadow-ul și om vedea atunci. Aceeași decizie era luată dinainte - de a nu ne mai primi de către conducere ca dovadă că papucii de interior ai copilului erau deja în ghiozdan. Nu credem că la sfârșitul săptămânii toți copiii primesc în ghiozdan încălțările de grădiniță, dacă luni, trebuie să le folosească din nou, decât dacă le cer părinții pentru a le curăța.

Un alt aspect semnalat și în fișele medicale la care am anexat o copie a biletului de ieșire din spital este că a fost operat la cot în iulie 2024, având montate broșe K si scoțându-le o lună mai târziu.

Dna asistentă mi-a zis că în ziua în care se tot zgâria în acel loc, în cot și i-a pus plasture că a văzut că are ceva. I-am comunicat că este locul operației și nu a părut că era în tema deși la anexa fișei medicale am specificat acest aspect.

Dna asistentă și dna educatoarea au considerat că trebuie semnalată problema că se zgârie și dnei consilier școlar, cu care de altfel am și păstrat legătura. Acela era locul operației iar prin acțiunea de zgâriere este din frustrare că mai are dureri, dovadă că până se reface osul tot va mai avea dureri.

În dimineață ultimei zile de grădiniță copilul meu a aruncat o mașinuța pe geam. A ajuns să o facă pentru că geamul era deschis dar nu era în modul oscilobatant ca să nu ajungă să poată arunca. Este un semn că putea lejer să se și suie pe geam și să cadă de la etaj.

Prin experiențele acestea, am înțeles unde ne este locul. Ca atare, dragă Stat, solicităm să depuneți toate eforturile pentru deschiderea unui loc in lume și pentru copiii speciali și încadrarea acestora într-o grădiniță specială unde știu că nu va fugi din instituție de frustrare si plictiseala și că se vor aplica tehnicile corecte și va fi acceptat așa cum este.

Cu deosebită considerație, AC, mama unui copil autist.